Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Τέταρτο λιμάνι: η χώρα των λουλουδιών!!!!

Κααααληημέεεραα Μικροί Καπετάνιοι,

  Μια καινούργια εξερεύνηση ξεκινά γεμάτη χρώματα, μυρωδιές, δημιουργικότητα, συνεργασία και όμορφα συναισθήματα!!!! Εεεπ... τι κάθεστε; Ο καιρός είναι υπέροχος.. Ετοιμάστε το καράβι σας, το πλήρωμά σας, φτιάξτε ένα καλό κολατσιό για όλους (μικρούς και μεγάλους), πιείτε ένα χυμό πορτοκάλι και σαλπάρουμε.. Αυτή τη φορά ο Καπετάν Φασαρίας θα σας οδηγήσει σε μια νέα πολύχρωμη περιπέτεια...Ώρα να βγούμε έξω στη φύση να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις!!!! Ο μαγικός κόσμος των λουλουδιών μας περιμένει....Τα λουλούδια παιδιά γιορτάαααζουν..!!!

Δραστηριότητα 1:

Πριν κατέβουμε από το καράβι μας και ξεκινήσουμε την εξερεύνηση βάζουμε να ακούσουμε τη παρακάτω μελωδία..το βαλς των λουλουδιών.. κλείνουμε τα μάτια και αφήνουμε τη φαντασία μας να μας ταξιδέψει και να μας μεταφέρει νοερά σε ένα κήπο γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια..αλήθεια ποια λουλούδια μπορείς να φανταστείς; μπορείς να τα ονοματίσεις; τριαντάφυλλα...χρυσάνθεμα...μαργαρίτες...γιασεμιά...παπαρούνες..

(Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=cc1mOAGqRQI&t=14s)


Δραστηριότητα 2:

Αφού φτάσουμε στη χώρα των λουλουδιών θα ζητήσουμε απο το πλήρωμά μας να κάνουμε ένα περίπατο (όπου μας επιτρέπεται) στη φύση, θα παρατηρήσουμε, θα ακούσουμε τους ήχους, θα μυρίσουμε τα λουλούδια και με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στους παρακάτω προβληματισμούς...

*τι χρειάζεται ενα λουλούδι για να μεγαλώσει;
*απο ποια μέρη αποτελείται;
*τι συναισθήματα σου προκαλούνται όταν βλέπεις τα λουλούδια;
*γιατί υπάρχουν τα λουλούδια;


Δραστηριότητα 3: 

Πως, όμως μικροί μας ατσίδες καπετάνιοι τα λουλούδια τρώνε; Εμείς οι άνθρωποι τρώμε με το στόμα, αυτά; Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα να δούμε πως τα φυτά τρώνε και αναπτύσσονται;

Θα χρειαστούμε:

* 2 άσπρα λουλούδια, στα οποία έχουμε αφαιρέσει τα φύλλα
* νερό
* 2 ποτήρια
* χρώματα ζαχαροπλαστικής/νερομπογιές

Εκτέλεση:

Με τη βοήθεια του πληρώματος σου παίρνουμε 2 ποτήρια και προσθέτουμε ίση ποσότητα νερού. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής ή ντέμπερα και ανακατεύουμε. Σε κάθε ποτηράκι θα έχουμε και άλλο χρώμα..Τοποθετούμε σε κάθε ποτήρι και ένα λουλούδι και περιμένουμε όλη τη νύχτα να δούμε τι θα συμβεί..Πρέπει να κάνουμε λιγάκι υπομονή μικρέ μου φίλε για να δούμε το αποτέλεσμα και πώς τρώει το φυτό...
Μπορείς αν θέλεις να κάνεις τις προβλέψεις σου και να ζωγραφίσεις σε ένα λευκό χαρτί το πείραμα μας (τα 2 ποτήρια με το χρωματιστό νερό και τα λουλούδια)

Θα χαρούμε να δούμε τη ζωγραφιά σου στο τοίχο του σχολείου μας εδω

Μπορείς αν θέλεις να δεις το πείραμα στο παρακάτω βίντεο :

(Πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=y9hprlmck44)

Δραστηριότητα 4:

Ήρθε η ώρα μικροί μας ατσίδες καπετάνιοι να κόψετε μερικά λουλούδια με τη βοήθεια του πληρώματός σας και να φτιάξετε ένα μπουκέτο!! Προσοχή αν υπάρχει κάποια μικρή μελισσούλα εκεί!!! Ξέρετε λατρεύουν τα λουλούδια!!! Προσοχή λοιπόν μη σας τσιμπήσει και μη κόψετε όλα τα λουλούδια που βλέπετε!!! Εξάλλου είπαμε τα λουλούδια είναι για να ομορφαίνουν τη φύση μας, να μας φτιάχνουν τη διάθεση όταν τα βλέπουμε και να προσφέρουν απλόχερα τη γύρη στις μελισούλες για να φτιάξουν το μελάκι μας!!!
 Αφού τα κόψετε, λοιπόν παρατηρήστε ποιο μέρος των λουλουδιών βρίσκεται μέσα στο χώμα και ποιο έξω, πόσα πέταλα έχουν, τι χρώματα έχουν κλπ.. Τοποθετήστε τα σε ένα βάζο με νερό για μελλοντική μας χρήση και κρατήστε ένα... Θέλετε να κάνουμε μια ελεύθερη κατασκευή με πέταλα; κόψτε τα πέταλα προσεκτικά και κολλήστε τα σ΄ενα χαρτί όπως εσείς θέλετε δημιουργώντας ότι σχέδιο θέλετε !!! Καλή επιτυχία Καπετάνιοι μας!!!!! 

ΙΔΕΑ 1

Ανυπομονούμε να δούμε τις δημιουργίες σας στο τοίχο του σχολείου μας ΕΔΩ 

Δραστηριότητα 5: 

 Τι θα έλεγες να φυτέψουμε ένα λουλουδάκι / λαχανικό; Εξάλλου ξέρεις πως ακριβώς να το κάνεις αφού στο σχολείο μας φυτεύουμε συχνά. Συζήτησε μαζί με το πλήρωμά σου που θα μπορούσατε να βρείτε ένα λουλουδάκι ή ένα λαχανικό, που θα το φυτέψετε (γλάστρα, χωραφάκι )!!! Πάρτε λοιπόν το φτυαράκι σας και ξεκινήστε τη δουλειά!!! Είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να συζητήσετε μαζί με το πλήρωμά σας τη διαδικασία φυτέματος και τη φροντίδα που θα χρειάζεται αργότερα!!! 
Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!!!!!

Ανυπομονούμε να σας δούμε μικροί μας κηπουροί να φυτεύετε στο τοίχο του σχολείου μας ΕΔΩ


Δραστηριότητα 6:
 
Πρωτομαγιά!!!!! Η γιορτή των λουλουδιών!!! Μια απο τις ωραιότερες γιορτές που γεμίζουν τη καρδιά μας με αγάπη και όμορφα συναισθήματα!!!!! Πρωταγωνιστής; Το μαγιάτικο στεφάνι!!!!!!
Το έθιμο της πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια από λουλούδια έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια!!! Με αυτό το τρόπο υποδέχονταν τη δύναμη της φύσης στο κάθε σπιτικό!

Με τα λουλούδια που είχαμε μαζέψει απο την εξερεύνηση μας μπορούμε να φτιάξουμε ένα στεφανάκι να το κρεμάσουμε στην πόρτα του σπιτιού μας ή να το κάνουμε δώρο στη γιαγιά και στο παππού αφήνοντας το έξω απο την πόρτα του σπιτιού τους!!!!! Τι όμορφη έκπληξη που θα ήταν δείχνοντάς τους την αγάπη μας και τη σκέψη μας αυτές τις δύσκολες μέρες!!!!   

Ανυπομονούμε να δούμε τα στεφάνια σας στο τοίχο του σχολείου μας ΕΔΩ

Δραστηριότητα 7:


Αγαπημένοι μας ατσίδες καπετάνιοι ώρα να επιστρέψουμε πίσω στο καράβι μας. Μια ακόμα περιπέτεια έφτασε στο τέλος της!!! Ελπίζουμε να περάσατε και σε αυτό το ταξίδι μας υπέροχα και να γεμίσαμε το μπαουλάκι μας με πολλές γνώσεις και εμπειρίες με τους γονείς...εεε πλήρωμά σας!!!!

  Κάθε χρόνο σας αποχαιρετάμε αυτές τις μέρες στο σχολείο μας με το δικό μας μπουκέτο από λουλούδια ή το στεφανάκι μας.... Η φετινή χρονιά είναι διαφορετική αλλά να είστε σίγουροι ότι σε κάθε λουλουδάκι που θα κόβετε θα υπάρχει μια δόση από την αγάπη μας για εσάς!!!!! Σας αγαπάμε και ευχόμαστε κάθε μέρα να ξαναβρεθούμε στο σχολείο μας!!!!!! 



(Πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=6U1Y_7sW2L0)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου