Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Πέμπτο λιμάνι: η χώρα της πεταλούδας

Γεια σας μικροί μας ατσίδες καπετάνιοι,

  Σήμερα που καθόμουν στη βάρκα μου και απολάμβανα τον ήλιο, τους ήχους των πουλιών και το απαλό αεράκι...ξέρετε τι συνέβη; Μια παράξενη αλλά πανέμορφη πεταλούδα έκατσε πάνω στη μύτη μου!!! Μόλις το πήρα είδηση άρχισα να κουνάω το κεφάλι μου πέρα δώθε για να φύγει...όσο έφευγε άλλο τόσο ξαναερχόταν!!!! Δε με άφηνε στην ησυχία μου.. ώσπου αποφάσισα να την πάρω κυνήγι..!! Άρχισα λοιπόν να πηγαίνω όπου πηγαίνει...πήγαινα δεξιά..πήγαινα αριστερά..πήγαινα πάνω... πήγαινα κάτω..άνοιγα πανιά.. έκλεινα πανιά...μέχρι που έφτασα σε ένα μέρος γεμάτο πεταλούδες!!!!!!!! Ναι καλά ακούσατε!! Παντού πετούσαν πεταλούδες..πανέμορφες..πολύχρωμες πεταλούδες!! Σάστισα!! Η μαγεία τους και η χάρη τους με παρέσυραν και αφέθηκα στο νησί των πεταλούδων!!! Είστε έτοιμοι για μια ακόμα εξερεύνηση; Είστε έτοιμοι να μπούμε στο μαγικό κόσμο των πεταλούδων!!! Πάρτε το μπαουλάκι σας και ξεκινάμεεεεεεεε...!!

Δραστηριότητα 1:

Άραγε πόσο εύκολα μπορείτε να βρείτε μια πεταλούδα; Χρειάζεται μεγάλη παρατηρητικότητα.. και ίσως υπομονή...Που θα μπορούσαμε να βρούμε πεταλούδες; Μέσα στο αυτοκίνητο; Μέσα στο δωμάτιό μας; Στο γκαράζ του μπαμπά; Στο χωράφι; Στην αυλή; Μπράβο παιδιά!!!! Για να βρούμε πεταλούδες πρέπει να τρέξουμε έξω στη φύση... Πάμεεε...Προσοχή!!!!! Όταν τις βρείτε μη μαγευτείτε και εσείς και τους χαϊδέψετε τα φτερά..είναι πανέμορφα το ξέρω..αλλά είναι και πολύ ευαίσθητα!!!! Για όσους δυσκολεύτηκαν να βρουν πεταλούδες μπορείτε να τις παρατηρήσετε στις παρακάτω εικόνες:

Εικόνα 1 (πατάμε πάνω στη λέξη)
Εικόνα 2
Εικόνα 3 
Εικόνα 4


Δραστηριότητα 2:

Παιδιά κάπου άκουσα ότι ο κύκλος ζωής της πεταλούδας είναι εντυπωσιακός και συναρπαστικός!!! Το ξέρατε ότι αυτό το πανέμορφο πλάσμα της φύσης στην αρχή της ζωής του ξεκίνησε σαν μια πράσινη κάμπια που ζούσε πάνω σε ένα φύλλο;  Το ξέρατε ότι τυλίγεται σε ένα κουκούλι και αργότερα απο μέσα βγαίνει η πανέμορφη πεταλούδα; Πάμε να γεμίσουμε το μπαουλάκι της γνώσης μας λοιπόν με την γνωριμία του κύκλου ζωής της πεταλούδας....

(Πηγή:  https://www.youtube.com/watch?v=EsytnGqbfEI)

Η πεταλούδα λοιπόν γεννάει αυγά... μέσα απο τα αυγά βγαίνουν κάμπιες..αυτές τρώνε συνεχώς φύλλα.. αλλάζουν δέρμα.. και μετά απο λίγο καιρό τυλίγονται μέσα σε μια χρυσαλλίδα...ύστερα απο 15 ημέρες μέσα απο τη χρυσαλλίδα ξεπροβάλλει η πανέμορφη πεταλούδα..!!




Αν θέλετε μπορείτε να εκτυπώσετε την ΕΙΚΟΝΑ και αφού κόψετε τα τέσσερα τετράγωνα να τις ανακατέψετε και μετά να τις βάλετε στη σωστή σειρά!! Για τους καπετάνιους που δεν έχουν εκτυπωτή στο καράβι τους μπορούν να ζωγραφίσουν σε ένα χαρτί ένα αυγό, σε ένα άλλο χαρτί μια κάμπια, σε ένα άλλο μία χρυσαλλίδα και σε ένα άλλο μια πεταλούδα!! χρωματίστε τις, ανακατέψτε τις και βάλτε τις στη σωστή σειρά!!!!

Επιπλέον, με τη βοήθεια 4 τύπων μακαρονιών μπορούμε να φτιάξουμε το κύκλο ζωής της πεταλούδας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Εικόνα

 Ανυπομονούμε να δούμε τις δημιουργίες σας στο τοίχο του σχολείου μας ΕΔΩ

Δραστηριότητα 3: 

Ώρα ν' ακούσουμε ένα αγαπημένο τραγούδι των παιδιών!! Ας ανοίξουμε όλοι τα φτερά μας και να πετάξουμε σε ένα κόσμο γεμάτο ανεμελιά και χαμόγελα!!!


 Ακούγοντας το τραγούδι μπορείτε να φτιάξετε μια πεταλούδα όπως εσείς νομίζετε, με ότι υλικά επιθυμείτε!!! Η μόνη οδηγία είναι ότι τα φτερά της πεταλούδας πρέπει να είναι συμμετρικά!!! Καλή επιτυχία μικροί μας καπετάνιοι!!!

 Ανυπομονούμε να δούμε τις δημιουργίες σας στο τοίχο του σχολείου μας ΕΔΩ

Δραστηριότητα 4:

Πάμε να παίξουμε; 

Παιχνίδι μνήμης με πεταλούδες  

Παζλ πεταλούδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου