Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Έκτο λιμάνι: η χώρα των μελισσών

Γεια σας μικροί μας καπετάνιοι,

 Πώς είστε σήμερα; Πιστεύω να φροντίζετε το καράβι σας και να το διατηρείτε καθαρό ε; Έχουμε πει η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και ιδίως τώρα με τον κορονοιό δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε !!!!! Πλένουμε καλά καλά χεράκια και αν χρειαστεί να μας πει το πλήρωμα μας να βάλουμε κάπου μάσκα τη φοράμε με χαρά :)
 Είστε έτοιμοι για μια νέα περιπέτεια; Πρώτα θα φάμε μια φέτα ψωμί με μέλι να δυναμώσουμε!! Εξοπλιστείτε με πολλή χαρά, ενθουσιασμό και όρεξη για εξερεύνηση και ξεκινάμε....θα ανακαλύψουμε τον κόσμο των μελισσών..ένας συναρπαστικός κόσμος που δημιουργεί πραγματικά εντυπώσεις για το μεγαλείο της φύσης!!! Πλήρωμα, καπετάνιοι στις θέσεις σας...ανοίξτε πανιά και βίρα τις άγκυρες ξανά!!!!!


Δραστηριότητα 1:

Οι μέλισσες, αν και είναι τρομακτικά έντομα για κάποια παιδιά, είναι πολύ ωφέλιμα για τον άνθρωπο καθώς προσφέρουν ένα απο τα πιο πολύτιμα αγαθά, το μέλι. Ας γνωρίσουμε όμως πρώτα τα μέρη της μέλισσας:

  • Παρατηρήστε και βοηθήστε τους καπετάνιους σας να περιγράψουν και να ονοματίσουν το κάθε μέρος της μέλισσας! Μπορείτε να επεκτείνεται τη συζήτηση κάνοντας ερωτήσεις όπως γιατί έχει φτερά η μέλισσα; σε τι της χρησιμεύουν; Πώς ρουφάει τη γύρη η μέλισσα; Πότε χρησιμοποιεί τα πόδια της κλπ.
  • Αν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να εκτυπώσετε την παραπάνω εικόνα ή να σχεδιάσετε σε ένα χαρτί Α4 τη μέλισσα και έπειτα να κόψετε τα τρία μέρη της (κεφάλι - θώρακα - κοιλιά) και να ζητήσετε απο τον καπετάνιο σας να σας τα ενώσει σωστά για να σχηματιστεί η μέλισσα!!
  • Μπορείτε να ζωγραφίσετε σε ένα χαρτί το σώμα της μέλισσας χωρίς τις κεραίες, τα φτερά, τα πόδια, τα μάτια και να ζητήσετε απο τον καπετάνιο σας να εντοπίσουν τι λείπει και να το σχεδιάσουν οι ίδιοι όπως μπορούν!!

 Δραστηριότητα 2:

Οι μέλισσες ζουν σε κυψέλες, οι οποίες είναι οργανωμένες κοινωνίες. Κάθε μέλισσα έχει και διαφορετικό ρόλο μέσα στη κυψέλη και χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες. 
Οι ομάδες αυτές είναι οι ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ, η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ και οι ΚΗΦΗΝΕΣ



 Η βασίλισσα είναι η μεγαλύτερη μέλισσα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Σε κάθε κυψέλη υπάρχει μόνο μια βασίλισσα. Αυτή τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της! Ζει για 3 με 4 χρόνια και μόνο αυτή γεννάει τα αυγά!το αυγό μπορεί να εξελιχθεί σε κηφήνα ή σε εργάτρια μέλισσα, ανάλογα με το αν έχει γονιμοποιηθεί η όχι. Αν προορίζεται για εργάτρια τότε οι υπόλοιπες θα του δώσουν μέλι για να μεγαλώσει. Αντιθέτως, αν ταϊστεί με άφθονο βασιλικό πολτό θα γίνει βασίλισσα!

Οι εργάτριες χαρακτηρίζονται ως τις ακούραστες μηχανές της κυψέλης. Οι δουλειές που αναλαμβάνουν είναι να καθαρίζουν τα κελιά, να επεξεργάζονται το νέκταρ απο συλλέκτριες και να το μετατρέπουν σε μέλι, να ταΐζουν και να περιποιούνται τη βασίλισσα και τα αυγά, να χτίζουν κηρήθρες, να καθαρίζουν τη φωλιά απο άχρηστα υλικά, να φρουρούν την είσοδο της κυψέλης και να πετάνε έξω για συλλογή γύρης και νέκταρ.

 Οι κηφήνες είναι η αρσενική μέλισσα, που κυριότερος ρόλος του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Οι κηφήνες δε συλλέγουν τροφή, δεν παράγουν κερί, ούτε ταΐζουν άλλες μέλισσες. ζουν 20 με 30 ημέρες.

  •  Διαβάστε και συζητήστε όλο το πλήρωμα μαζί τα παραπάνω στοιχεία!!! Δεν είναι εκπληκτικός ο κόσμος των μελισσών; 
  • Η κυψέλη έχει πολλά εξάγωνα!!!! Μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς τα δικά μας εξάγωνα με παλιούς μαρκαδόρους ή ακόμα μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια απο το πλήρωμά μας να μας το σχεδιάσουν σε ένα χαρτί και εμείς να τα κόψουμε. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας κυψέλες. Πάτησε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Ανυπομονούμε να δούμε τις κυψέλες σας στο τοίχο του σχολείου μας πατώντας εδώ


 Δραστηριότητα 3:

 Ώρα για λίγη χαλάρωση...Ας ακούσουμε το τραγουδάκι με τις εννέα μελισσούλες!


(Πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=nQ4_mBKXAhY)

Δραστηριότητα 4:

Οι ακούραστες μέλισσες μας προσφέρουν πολύτιμα αγαθά όπως το μέλι, το βασιλικό πολτό κ.α.
Το μέλι είναι πολύ υγιεινό και θρεπτικό!

(Πηγή:https://blogs.sch.gr/despinaha/files/2019/12/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82-1.png)

Ας δούμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο πως φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι:

(Πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=EHSpddht2N4)



Δραστηριότητα 5:

Μικροί μας καπετάνιοι θα θέλατε τώρα να φτιάξετε και εσείς μια μελισσούλα; Θέλετε να είναι κηφήνας; βασίλισσα; εργάτρια; επιλέξτε ότι επιθυμείτε και φτιάξετε με ότι υλικά μπορείτε να βρείτε σπίτι σας μια μελισσούλα!!!!

Ανυπομονούμε να δούμε τις μελισσούλες σας στο τοίχο του σχολείου μας εδώ


Δραστηριότητα 6:

Αφού είπαμε ότι το μέλι είναι θρεπτικό και υγιεινό τι θα λέγατε να φτιάξουμε πεντανόστιμες τηγανίτες με μέλι; Βάλτε τη ποδιά σας και βοηθήστε το πλήρωμά σας στην εκτέλεση!!!

Πατήστε εδώ για Συνταγές με τηγανίτες με μέλι

Ανυπομονούμε να δούμε φωτογραφίες σας απο τις τηγανίτες σας στο τοίχο του σχολείου μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου