Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

1 Απρίλη

 




Όποιος λέει ψέματα, έχει πολλά μπερδέματα..

Όποιος λέει αλήθεια έχει φίλους και βοήθεια..

Καλό μήνα με τον Απρίλη και ένα μικρό ψέμα στα χείλη!!

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.

Παραμύθια για την Πρωταπριλιά





Καλή πρωταπριλιά ……και μη ξεχάσετε άλλαξε ο μηνάς… βγάζουμε και κρεμάμε το μαρτάκι μας στα κλαδιά των δέντρων!!!!!

ΠΗΓΗ: https://teaching2kindergarten.wordpress.com/category/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B1/

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Τοίχος - Padlet

 Μην ξεχνάτε να μας "ανεβάζετε" τις εργασίες σας, χαιρόμαστε πολύ όταν βλέπουμε τη δική σας συμμετοχή!!!

Συνεχίζουμε με όρεξη το blog  μας!!!

Πατήστε εδώ

΄Ανοιξη

 









                                                                                








Τραγουδάκι της Άνοιξης



Πάτησε εδώ να κάνεις την άσκηση με τα λουλούδια



Εκτύπωσε και ζωγράφισε τα λουλούδια






Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Εθνική γιορτή


                              25η Μαρτίου - Τι γιορτάζουμε - Διπλή γιορτή

 

                                 Πρώτη επέτειος για την 25η Μαρτίου



 Πριν από πολλά χρόνια, οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους. 400 χρόνια έκαναν υπομονή μέχρι που δεν άντεξαν άλλο και ξεσηκώθηκαν.

Οι πρόγονοί μας υπέφεραν πολλά αυτά τα χρόνια . Κακομεταχείριση , πείνα , και το σπουδαιότερο , τα μικρά ελληνόπουλα δεν μάθαιναν γράμματα γιατί το απαγόρευαν οι Τούρκοι .
Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να υποφέρουν άλλο αυτή την κατάσταση ,και άρχισαν να ετοιμάζονται κρυφά .
Έτσι μια μέρα φωνάζοντας << Λευτεριά ή Θάνατος >>  ξεχύθηκαν στους δρόμους . Το είχαν πια πιστέψει πως ήρθε η ώρα για να ελευθερωθούν ..
 Άρχισαν να πολεμούν με χίλιες δυσκολίες , αλλά αυτό που ήθελαν το κατόρθωσαν .

Έδιωξαν τους Τούρκους κι ελευθέρωσαν την πατρίδα μας . Αυτή η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 και αυτήν γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου! Κάνουμε παρέλαση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και την τιμητική τους έχουν οι τσολιάδες!









Τσολιάδες

Παρατήρησε την στολή του τσολιά





Ποίημα:

«Περιφάνεια  που τη έχω, τσολιαδάκι είμαι μικρό 

κι έχω μέσα  στην ψυχή μου την Ελλάδα που αγαπώ!

Νιώθω δύναμη περίσσεια κι έχω ανδρεία  στην καρδιά 

 γιατί είμαι από τη μεγάλη  των ηρώων τη γενιά!»


Εκτύπωσε και ζωγράφισε το τσολιαδάκι



Κάνε την άσκηση




Προσπάθησε να κατασκευάσεις το τσολιαδάκι με ότι υλικά έχεις









Το κρυφό σχολειό






 Οι Τούρκοι, κατά περιόδους,  απα­γόρευαν την ίδρυση σχολείων για να μη μορ­φωθεί κανείς ιδίως τα μικρά παιδιά με σκοπό να μη σηκώσει ποτέ ξανά κεφάλι ο ελληνικός λαός.

Στο Κρυφό Σχολειό λέγεται ότι πήγαιναν τα Ελληνάκια την περίοδο του 1821 τη νύχτα κρατώντας φαναράκια και τραγουδώντας το γνωστό παιδικό τραγούδι, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν ο ηλεκτρισμός και οι σύγχρονες λάμπες φωτισμού που διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινότητά μας.


Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
να πηγαίνω στο σχολειό
μα μαθαίνω γράμματα
γράμματα σπουδάματα
του Θεού τα πράγματα

Το κρυφό σχολειό ήταν η μόνη λύση για να διατηρηθεί τότε η ελληνική γλώσσα ,  τα ελληνικά ήθη κι έθιμα . Συνήθως οι δάσκαλοι ήταν οι ιερείς εκείνης της εποχής.

Ας θυμηθούμε το τραγούδι :




Τραγούδια για την εθνική επέτειο: 

Μάνα μου τα κλεφτόπουλα

    Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου








Δεύτερη επέτειος για την 25η Μαρτίου


                           Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 

           

               Δείτε και διαβάστε την ιστορία

           



Στις 25 του Μάρτη γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Άγγελος του Θεού έφερε στη Μαρία το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό μας.  

Κάποτε ζούσε στη Ναζαρέτ μια καλή κοπέλα. Το όνομά της ήταν Μαρία. Πίστευε στο Θεό και αγαπούσε τους ανθρώπους. Μια μέρα παρουσιάστηκε μπροστά της ένας άγγελος, ο άγγελος Γαβριήλ. Της πρόσφερε έναν άσπρο κρίνο και της είπε ότι ο Θεός τη διάλεξε για να γίνει μητέρα του γιου του , δηλαδή του Χρηστού. Η Μαρία δέχτηκε με μεγάλη χαρά. 

Φτιάξε και εσύ με τη παλάμη σου κρινάκια:



Ζωγράφισε τον Ευαγγελισμό της Παναγιάς σε φύλλο εργασίας








Πηγές:

https://drive.google.com/file/d/1_OKFa_iONLcz47A6MOhCplP5LHK1ZIXz/view?fbclid=IwAR0bCu5blguOarULMtOoYn7kDL5JPbRfG0sEyqKm6338OLYGZPDLyjP_v8Q

https://gr.pinterest.com/pin/346917977516040411

https://blogs.sch.gr/5nipalex/archives/105


Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Χελιδονίσματα

 Λίγα λόγια για το έθιμο της χελιδόνας

Τα χελιδονίσματα- έθιμο χελιδόνας, είναι ένα έθιμο που έχει η πατρίδα μας και συνδέεται με την άφιξη των χελιδονιών. Τα χελιδόνια έρχονται την άνοιξη, και πότε ξεκινάει η άνοιξη...;Όταν έρχεται ο μήνας Μάρτιος. Έτσι, λοιπόν, από 1η Μαρτίου, ξεκινάει αυτό το έθιμο. 

Τα παιδιά στο σχολείο, συνήθιζαν να φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, με το οποίο τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, ζητούσαν φιλέματα και τραγουδούσαν την «χελιδόνα». 

Οι νοικοκυρές τους έδιναν λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, τα οποία αφιέρωναν στην εκκλησία. Το έθιμο αυτό, συνεχίστηκε μέχρι και τα νεότερα χρόνια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Το ομοίωμα χελιδονιού που κρατούσαν, ήταν ένα ραβδάκι, που στην άκρη του στερέωναν ένα ξύλινο χελιδόνι που είχε κουδουνάκια στο λαιμό του και καθώς, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, κουνούσαν το ραβδί τους και έλεγαν τα «χελιδονίσματα»(κάλαντα της άνοιξης). Επίσης, σε πολλές περιοχές, το ομοίωμα, στηριζόταν πάνω σε ένα καλαθάκι, το οποίο ήταν σύμβολο βλάστησης.

Παρατήρησε τις εικόνες:


 

                                       


Τα παιδιά, με το τραγούδι τους, επικαλούνται τα αληθινά χελιδόνια, να έρθουν στον τόπο τους και μαζί μ’ αυτά η άνοιξη. 
Τα κάλαντα της Άνοιξης:
Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε κι άλλη μελιηδόνα,
κάθισε και λάλησε,
και γλυκά κελάδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις,
καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξιν θ’ανθίσεις.
Θάλασσαν επέρασα
και στεριάν δεν ξέχασα,
κύματα κι αν έσχισα,
έσπειρα, ‘κονόμησα.

 Η νοικοκυρά παίρνει λίγα φύλλα κισσού από το καλάθι της χελιδόνας, τα τοποθετεί στο κοτέτσι, για να γεννούν πολλά αυγά οι κότες, και δίνει ένα ή δυο αυγά στα παιδιά που ξεκινούν για άλλο σπίτι. Όπως είναι γνωστό, ο βαθυπράσινος κισσός είναι σύμβολο της αειθαλούς βλαστήσεως και θεωρείται μέσο ικανό να μεταδώσει τη γονιμότητα στις όρνιθες και τα άλλα ζώα.

Λίγα λόγια για τα αποδημητικά πουλιά:

Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν(φεύγουν από ένα τόπο και πάνε σε άλλον). Μερικά πουλιά μεταναστεύουν το φθινόπωρο για πιο ζεστές χώρες και αυτά τα λέμε αποδημητικά. Υπάρχουν και άλλα που δεν μεταναστεύουν κι αυτά τα λέμε ενδημικά. Μένουν κοντά μας και τον χειμώνα, περιμένοντας την άνοιξη!! Υπάρχουν και τα διαβατικά ή διαβατάρικα πουλιά που καθώς μεταναστεύουν, περνούν πάνω από ένα τόπο. Ακολουθούν ,την άνοιξη, την διαδρομή από το νότο προς το βορρά και το αντίθετο το φθινόπωρο. Είναι τα αποδημητικά πουλιά.
Με τον ερχομό του χειμώνα η αναζήτηση τροφής( σπόροι,έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη. Οι μέρες μικραίνουν και τα πουλιά έχουν λιγότερο χρόνο για να βρουν τροφή!!
Για να αποφύγουν τον χειμώνα,πετούν προς τις νότιες ζεστές χώρες,όπου η τροφή είναι άφθονη και ξεχειμωνιάζουν εκεί!
Την Άνοιξη επιστρέφουν στον τόπο τους,όπου κάνουν φωλιά, ζευγαρώνουν,γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους!






ΧΕΛΙΔΟΝΟΦΩΛΙΑ






Ακούστε το τραγούδι :



Παρακολουθήστε την παρακάτω ιστοριούλα:

Διώνη το χελιδόνι





Εκτύπωσε και σχεδίασε το χελιδόνι :






Εκτύπωσε και ζωγράφισε το χελιδόνι :


Άσκησεις - Προμαθηματικά





Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Η κυρά Σαρακοστή

 

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής


     Η ετυμολογία της λέξης Σαρακοστής σχετίζεται με τη διάρκεια της νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα (40 μέρες), κι ένας εύκολος τρόπος για να την υπολογίζουμε είναι ένα είδος ημερολογίου που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Πρόκειται για τη γνωστή μας κυρά Σαρακοστή
   Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).



    Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.
    Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. 


Οι επτά (7) εβδομάδες (κάθε βδομάδα και γιορτή) της Μεγάλης Σαρακοστής είναι οι ακόλουθες:

1η Κυριακή της Ορθοδοξίας

2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας

5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

6η Κυριακή των Βαΐων

7η Κυριακή του Πάσχα



Φτιάξε και εσύ μια Σαρακοστή από ζυμάρι!









                                         Τι σημαίνει Καθαρά Δευτέρα και τι Σαρακοστή 




Φαγητά που τρώμε την Σαρακοστή








Τα παιδάκια πρέπει να νηστεύουν; 
     Καλό είναι να διευκρινίσουμε στα παιδιά ότι επειδή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, δεν πρέπει να στερηθούν καμία κατηγορία τροφίμων. Μπορούν βέβαια να στερηθούν το κρέας κάποιες συγκεκριμένες μέρες (Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή κτλ.) αλλά το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουν ότι νηστεία δε σημαίνει μόνο απόχη από συγκεκριμένα φαγητά αλλά κυρίως αποχή από κακές συνήθειες στις οποίες είμαστε επιρρεπείς…. Συνεπώς, αυτό που μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής είναι να αποφύγουν κάθε αρνητική συμπεριφορά (να χτυπάνε, να λένε ψέματα κτλ.)

Εκτυπώστε και ζωγραφίστε την  κ. Σαρακοστή




Τραγούδι: H κ Σαρακοστή


Διάβασε το εικονόλεξο για τη Κ. Σαρακοστή  που ακολουθεί











Κάνε την παρακάτω άσκηση: