Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η Ελιά και το λάδι

 


Ας δούμε αυτές τις μέρες μικροί μου καπετάνιοι ένα θέμα που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε σαν ενότητα γιατί ο "κύριος Κορονοϊός" μας χτύπησε πάλι την πόρτα και μας διέκοψε....

Η Ελιά λοιπόν ένα θέμα πολύ οικείο στα περισσότερα παιδιά καθώς εδώ στην Κρήτη ειδικά, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει ελαιόδεντρα!

Παρατηρούμε τις παρακάτω εικόνες και τις συζητάμε :





Δραστηριότητες


Καθώς είναι επίκαιρο το θέμα μας , προτείνουμε μικροί μας καπετάνιοι να πιάσετε στεριά και να βρεθείτε σε έναν ελαιώνα......! 

  • Βγάλτε μας μερικές φωτογραφίες αν θέλετε όταν εσείς ή παρέα σας  ραβδίζετε, μαζεύετε ελίτσες ή ακόμα και όταν τις μεταφέρετε στο ελαιοτριβείο. 
  • Αν είστε στο σπίτι, κοιτάξτε γύρω σας. Βρείτε και φωτογραφήστε πράγματα με ελαιόλαδο. Βάλτε τα σε ένα αρχείο και περιγράψτε τι είναι αυτό το αντικείμενο. 
  • Τέλος φτιάξτε με τους γονείς σας ένα φαγητό πχ σαλάτα, λαδοκούλουρα, λιόψωμο ή κάτι που να έχει ελαιόλαδο στείλτε μας την συνταγή και μία φωτογραφία του!

Έπειτα ανεβάστε αν επιθυμείτε το φωτογραφικό σας υλικό στον τοίχο του blog μας.
Περιμένουμε με αγωνία!!!

Διαβάστε την παρακάτω παροιμία, τι θέλει να  μας πει;
Όπως θα δείτε στο παρακάτω πείραμα που σας προτείνουμε να κάνετε σπίτι σας , έτσι και η αλήθεια πάντα βγαίνει στην επιφάνεια . Για αυτό καλό θα είναι να μην κρύβουμε την αλήθεια και να μην λέμε ψεματάκια!!!

ΠΕΙΡΑΜΑ


Αν βάλουμε σε ένα ποτήρι λάδι, νερό και μέλι, τι λέτε ότι θα γίνει; Θα αναμιχθούν μεταξύ τους ή θα μείνουν ξεχωριστά στο ποτήρι; (Οι γονείς να μη μαρτυρήσουν την απάντηση...!)

Βάλτε και τα τρία υλικά σε ένα ποτήρι, ανακατέψτε τα και περιμένετε να δείτε τι θα γίνει. Τι παρατηρείτε; Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;

Τα τρία υλικά που βάλατε στο ποτήρι, έχουν διαφορετική πυκνότητα, δηλ. άλλο είναι πιο πυκνό και άλλο πιο αραιό. Όταν ένα υλικό δεν είναι πολύ πυκνό, όπως το λάδι, επιπλέει.

Από εκεί βγήκε και η παροιμία: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.


Αγαπημένο αυτό το τραγουδάκι ....Ακούστε το!!!





Εργασία και χαρά:

Πάτησε στους παρακάτω υπερσυνδέσμους να κάνεις τα φύλλα εργασίας και να παίξεις!

Τα μέρη της Ελιάς


Μέτρησε τις ελίτσες


Βρες την λέξη


Τι μας δίνει η Ελιά; Οδήγησε το αεροπλάνο!

Βιβλιογραφία:

https://blogs.sch.gr/nipdiavaima

https://www.elniplex.com/

https://wordwall.net/resource

https://www.liveworksheets.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου